Drycker

CM Dubbel – Dubbelt öl

Byggver Bryggeri AB som ingår i Westyard Corporation, har sitt säte i Gamla Stan i Stockholm och arbetar med att ta fram reproduktioner av äldre tiders Skandinaviska maltdrycker. Målsättningen är att, så långt möjligt med dagens råvaror, återskapa produkter med utgångspunkt från gamla recept och beskrivningar.

CM Dubbel är en replika av det öl som dracks från medeltiden och framåt i Sverige. Det är ett dubbelt öl som Bellman skildrade i Fredmans epistlar. Det hade typiskt ca 4,5 % alkoholhalt och fick sitt namn av att man fick 2 tunnor öl av en tunna malt. CM Dubbel är ett överjäst öl med en mörk ton och lätt balanserad rökighet, som passar utmärkt såväl till kryddiga maträtter som till kräftor, sill och annan fisk.

  • 33cl, 24 st/låda, alternativt fat om 30 liter, Starköl. 4,5 vol%.
  • Opastöriserad öl av typen Ale. Rekommenderad temperatur vid servering är 14ºC.
  • Bryggt enbart på kornmalt, humle, jäst och vatten, från lokal brunn.
  • Då ölet är ofiltrerat som i gamla tider, kan en viss grumlighet och bottensats förekomma.

CM Dubbel produceras för Byggver Bryggeri AB, av Värmdö Bryggeri AB på Ingarö i Värmdö.

Birger Jarl – Porsöl

Porsöl är en variant på lageröl som togs fram på 1700 talet eftersom humle var både dyrt och svårt att få tag i. Istället använde bryggarna sig då av pors. Att detta dessutom ledde till en fantastisk kulinarisk upplevelse gjorde saken än bättre! Den här ölen måste helt enkelt upplevas men tillgången är begränsad. Till skillnad från på 1700-talet är det idag svårare att få tag på pors av hög kvalité och vi brygger det därför endast när de rätta omständigheterna gör detta möjligt. Tillgången styrs i hög grad av säsong.

Svensk Lager nr. 1 – First Lager

På slutet av 1700 talet kom det ljusare lagerölet till Sverige. Influenserna var förstås från Tyskland men det utvecklades naturligtvis en egen bryggeritradition i Sverige. First Lager är en replika på det underjästa lagerölet som vi kan säga var ett typiskt ljusare från den tiden. Detta öl bryggs endast vid särskilda tillfällen, eller vid begäran.

Premium Lager – Lageröl
Är ett öl som senare under 1800 talet kom att bli mer övervägande i populäritet. Det har en behaglig beska och fyllighet och framstod mer drickvänlig.
Detta öl bryggs endast vid särskilda tillfällen, eller vid begäran.


Verifiera din ålder här nedan.

- -